Cercetătorii din China au folosit modelul Llama al Meta pentru un AI cu potențiale aplicații MILITARE

Cercetătorii din China au folosit modelul Llama al Meta pentru un AI cu potențiale aplicații MILITARE
Publicat: 01/11/2024, 10:52

Instituții de cercetare de top din China cu legături cu Armata Populară de Eliberare au folosit modelul Llama al Meta, disponibil public, pentru a dezvolta un instrument AI pentru potențiale aplicații militare.

Într-o lucrare științifică din iunie, șase cercetători de la trei instituții din China, inclusiv două din cadrul principalului organism de cercetare al Armatei Populare de Eliberare, Academia de Științe Militare, au detaliat modul în care au folosit o versiune timpurie a Llama ca bază pentru ceea ce numește „ChatBIT”, scrie Reuters.

Cercetătorii au folosit modelul de limbaj mare Llama 2 13B și au incorporat proprii parametri pentru a construi un instrument de inteligență artificială axat pe funcții militare, pentru colectarea și procesarea de informații și pentru oferirea de informații precise și fiabile pentru luarea deciziilor operaționale.

ChatBIT a fost reglat și optimizat pentru dialog și răspunsul la întrebări în domeniul militar, arată lucrarea. S-a constatat că depășește alte modele AI care erau aproximativ 90% la fel de capabile ca ChatGPT-4 de la OpenAI. Cercetătorii nu au detaliat modul în care au definit performanța și nu au specificat dacă modelul AI a fost pus în funcțiune.

„În viitor, prin rafinarea tehnologică, ChatBIT nu va fi aplicat doar analizei informațiilor, ci vor fi explorate și planificarea strategică, instruirea prin simulare și luarea deciziilor de comandă”, se arată în document.

Restricțiile Meta privind utilizarea militară a aplicațiilor sale, greu de aplicat

Meta permite accesul liber la multe dintre modelele sale AI, inclusiv Llama, dar impune restricții privind utilizarea lor, inclusiv o cerință ca serviciile cu peste 700 de milioane de utilizatori să solicite o licență de la companie.

Termenii săi interzic, de asemenea, utilizarea modelelor pentru „armată, război, industrii sau aplicații nucleare, spionaj” și alte activități supuse controalelor de export ale apărării SUA, precum și pentru dezvoltarea de arme și conținut destinat „incitării și promovării violenței”.

Cu toate acestea, deoarece modelele Meta sunt publice, compania are modalități limitate de a aplica aceste restricții.

Ca răspuns la întrebări, Meta a citat politica sa de utilizare acceptabilă și a spus că a luat măsuri pentru a preveni utilizarea abuzivă.

„Orice utilizare a modelelor noastre de către Armata Populară de Eliberare este neautorizată și contrară politicii noastre de utilizare acceptabilă”, a declarat Molly Montgomery, directorul de politici publice al Meta.

„În competiția globală pentru AI, presupusul rol al unei singure versiuni și aia învechită a unui model open-source american este irelevant atunci când știm că China investește deja mai mult de un trilion de dolari pentru a depăși SUA pe AI”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta.

Publicarea studiului cercetătorilor chinezi vine pe fondul unei dezbateri aprinse în cercurile de securitate națională și tehnologie din SUA cu privire la faptul dacă firme precum Meta ar trebui să-și facă modelele disponibile publicului.

În octombrie 2023 președintele american Joe Biden a semnat un ordin executiv care urmărește să gestioneze dezvoltările AI, menționând că, deși pot exista beneficii substanțiale ale inovației, există și „riscuri de securitate substanțiale, cum ar fi eliminarea sistemelor de prevenție din cadrul modelului”.

Săptămâna aceasta, Washingtonul a declarat că finalizează regulile pentru a reduce investițiile SUA în inteligența artificială și alte sectoare tehnologice din China care ar putea amenința securitatea națională.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Supple, a declarat că Departamentul Apărării a recunoscut că modelele open-source au atât beneficii, cât și dezavantaje și că „vom continua să monitorizăm și să evaluăm îndeaproape capacitățile concurenților”.

Unii observatori spun că progresele Chinei în dezvoltarea de AI pe teren propriu, inclusiv înființarea a zeci de laboratoare de cercetare, au redus decalajul tehnologic al țării față de Statele Unite.

Într-o altă lucrare științifică, doi cercetători de la Aviation Industry Corporation of China (AVIC) – o firmă cu legături cu armata chineză – au descris utilizarea Llama 2 pentru „antrenarea strategiilor de interferență în războiul electronic aeropurtat”.

Utilizarea de către China a inteligenței artificiale dezvoltate în Occident s-a extins și la securitatea internă. Un articol din iunie a descris modul în care Llama a fost folosit pentru „strângerea de informații” pentru a procesa cantități mari de date și pentru a îmbunătăți procesul decizional al poliției.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertismentul Poliției Române cu privire la camerele auto video montate pe bordul autoturismelor. Ce trebuie...
Șofer român, erou în Spania! A împins cu TIR-ul o mașină blocată în inundațiile devastatoare
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
Inundațiile au schimbat pur și simplu relieful Spaniei. Zone întregi, transformate în adevărate mări interioare
Primele imagini din penthouse-ul în care urmează să se mute Culiță Sterp cu Daniela Iliescu
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Ginerele lui Gigi Becali și 'Distrugătorul de femei' s-au încins de la o tipă! Patroana...
Dieta-minune a Simonei Gherghe | Ce a consumat vedeta tv pentru a slăbi 5 kilograme,...
România, lovită de un val de aer polar în weekend. Unde va ninge
VIDEO Câți români au murit în inundațiile din Spania. Bilanțul oficial anunțat de MAE. Numărul...
Bilanţul tragic al inundațiilor din Spania: 205 morţi, printre care și trei români. Armata trimisă...
Doliu URIAȘ în România! A MURIT în urmă cu puțin timp cel mai iubit dintre...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Google a primit o amendă cu 34 de zerouri, mai mare decât toţi banii din...
MESAJUL primit de Pământ de la peste 24 de miliarde de kilometri depărtare!
Biserica Ortodoxă Română, în doliu. Ne-a părăsit iubitul duhovnic: Fratele nostru a trecut la Domnul!
Marile producții lansate de Netflix. Sunt așteaptate mari lovituri
Ce studii are Ștefăniță Ciucă, singurul fiu al lui Nicolae Ciucă. În ce domeniu lucrează
Românii Gabi, Dana și fiica lor Alex au fost găsiți morți într-un garaj din Valencia....
Ileana Sterp este hotărâtă să nu se mai implice în subiecte care nu o privesc...
Reacția lui Culiță Sterp după ce a fost acuzat că ar fi luat bani de...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Mulți oameni încă mai cred acest mit biblic despre coaste